Over Zen

“Zen is een wonderlijke en zeldzame bloem in de tuin van de spiritualiteit.”

AMA Samy

foto: Keiyaku

Zen

Zen laat je ervaren wie je van oorsprong bent en niet wie je denkt te moeten zijn. Jouw lijden – onrust, stress, vermoeidheid – ontstaat door het denken. Zenmeditatie laat het verzachten, verdampen. Jouw innerlijk evenwicht krijgt groeikansen en er ontstaat onmetelijke ruimte in de geest.

Zazen

Zen-meditatie heet zazen en is gecentreerd en aandachtig in stilte zitten. Iedereen kan het!
De uitdaging is om regelmatig te zitten en jouw imperfectie te aanvaarden.  Door in een groep te mediteren, kan je deze uitdagingen beter aan.
Gedachten voeren ons weg van de werkelijkheid en geven onrust en stress kansen. Zazen is jouw veilige haven om de werkelijkheid onbegrensd te ontmoeten.

Zenmeditatie en hulpmiddelen (upaya’s)

Meditatie (zazen)
is de ruggengraat van Zen.  Aanbevolen wordt om 25 minuten per dag te mediteren. En als het kan twee keer op een dag.
Rituelen zijn hulpmiddelen, die jouw zenbeoefening ondersteunen.
Studeren, het tot je nemen van oude en jonge teksten kan jouw zen-beoefening verdiepen. Let wel, de kern van Zen is mystiek, ongrijpbaar, dus lees je in geen enkel boek.
Dagelijks leven – groenten snijden, tanden poetsen, afwassen, spreken, luisteren – is ook een vorm van beoefening, mits geconcentreerd gedaan. Welke schuringen zich daarbij aandienen? Deze aanvaarden en de bron onderzoeken! Wat gebeurt als ik met zachte ogen kijk?

Roze olifant & nut van zen

Juist het advies “Denk niet aan de roze olifant” stimuleert om meer in plaats van minder aan deze  olifant te denken. Zo geldt bij Zen: ‘denk niet aan het nut van Zen’.
Velen gaan zen beoefenen in de hoop dat het iets ‘oplevert’, dat het ‘nut’ heeft. Prima, laat het jouw ‘drive’ zijn. Echter, richt je niet op het nut. De zen-paradox is dat hoe meer je je richt op het nut, hoe kleiner de kans wordt om dat te ervaren.

Leerling en leraar

Een oude meester zei al: “Wil je zen leren? Zoek een leraar!”
Een leraar ondersteunt je bij het gaan van jouw zenweg. Hij loopt samen op, spiegelt en doet dat liefdevol zonder dogma’s, zonder maatstaven.
Denken het alleen te kunnen is een illusie! Weet Keiyaku uit ervaring…

Meer informatie over