Over Zen

“Zen is een wonderlijke en zeldzame bloem in de tuin van de spiritualiteit.”

AMA Samy

Zen

Zen ontdek je vooral door ervaren in meditatie. Dus kom gewoon Zen doen!
Zen helpt je te zijn wie je van oorsprong bent en niet wie je denkt te moeten zijn. Temidden van veranderende omstandigheden. Beoefenen van zen bevordert innerlijk evenwicht, ruimte en energie. Onrust, stress, vermoeidheid maken plaats.
Gaandeweg ga je met zachte ogen kijken, naar jezelf en de wereld om je heen.

Zazen

Meditatie in zen (zazen) is gecentreerd en aandachtig in stilte zitten. Iedereen kan het. De uitdagingen zijn vooral het regelmatig zitten en het aanvaarden van imperfectie. Het in een groep mediteren, ondersteunt het aangaan van deze uitdagingen.
Gedachten voeren ons weg van de werkelijkheid. Zo krijgen onrust en stress een kans. Zazen is jouw veilige haven om de werkelijkheid onbegrensd te ontmoeten.

Zenmeditatie en hulpmiddelen (upaya’s)

Meditatie (zazen) is de kern van de beoefening.  Aanbevolen wordt om 25 minuten per dag te mediteren.
Rituelen, die aandachtig uitgevoerd worden, ondersteunen de groep (sangha) bij de beoefening.
Ze geven jou ook inzicht in jouw voor-en afkeuren.
Studeren. Het tot je nemen van oude en nieuwe teksten geeft diepgang aan jouw zen-beoefening. Studeren (lezen) wordt aanbevolen.
Dagelijks werk, zoals groenten snijden, tanden poetsen, afwassen enzovoorts, is ook een vorm van beoefening, mits met volle aandacht gedaan. En elke schurende ervaring daarbij onderzoeken! Vooral niet wegduwen. Doen is ervaren is leren.

Roze olifant & nut van zen

“Denk niet aan de roze olifant” is een suggestie die je vaak meer dan minder aan de roze olifant laat denken.
Waarschijnlijk ga je zen doen in de hoop dat het iets oplevert. Dit nut is dan jouw drive om zen te beoefenen. Richt je niet (te veel) op het nut. De paradox in zen is dat hoe meer je met het nut bezig bent, hoe kleiner de kans wordt om het te bereiken.

Leerling en leraar

Een oude meester zei al: “Wil je zen leren? Zoek een leraar!”
Een leraar kan jou ondersteunen als je jouw zenweg gaat, door samen op te lopen. Hij doet dat zonder dogma’s, zonder maatstaven, maar mét liefde.

Meer informatie over